Der er pokalfodbold på menuen for FREM i denne uge, og det går allerede løs onsdag aften.

Modstanderen er Superligaens førerhold, FC Nordsjælland, der kommer til kampen med en frisk sejr på 3-1 over FC Københavns danske mestre og nyslåede Champions League-deltagere.

FC Nordsjælland udspringer jo af Farum Boldklub, der er en fusion af Farum Idræts Klub og Stavnsholt Boldklub, som – set fra Farum – ligger på den anden side af Hillerød-motorvejen.

De to klubber slog på initiativ fra daværende borgmester Peter Brixtofte pjalterne sammen i 1991. Og Peter Brixtofte må egentlig siges at være den vigtigste person i både Farum Boldklubs og FC Nordsjællands historie.

Odds’ne er imod FREM i onsdagens pokalkamp – Foto Preben Pathuel

Peter Brixtofte blev som bekendt i nullerne dømt til to gange to års fængsel for mandatsvig og embedsmisbrug. Og han døde i 2016 som 66-årig.

Men hans ånd svæver på sin vis over dansk topfodbold.

Havde det ikke været for Peter Brixtofte, ville FC Nordsjælland aldrig være kommet til at eksistere. Og med allerstørste sandsynlighed ville det bedste hold i Farum i dag have spillet seriefodbold.

Men syv år efter føromtalte fusion – i 1998 – rykkede Farum for første gang nogensinde op i divisionen. Og allerede året efter hed den 1. division (næstbedste række) for klubben.

Det var i den forbindelse, at FREM for første gang stødte på Farum.

Det skete på hjemmebane i efteråret 1999, og FREM vandt 3-1. Morten B. Nielsen scorede to gange, og indimellem scorede Martin Jeppesen også. Derfor fik det ingen betydning, at den tidligere Ikast-spiller, Michael Elbæk, kunne reducere for Farum til sidst.

FREM nåede at møde Farum seks gange, og det endte med to sejre, en uafgjort og tre nederlag.

De to sidste nederlag kom i 2001/02-sæsonen, hvor Farum rykkede op i Superligaen på det tidspunkt, hvor Peter Brixtofte som nu forhenværende borgmester tilbragte en del tid i retten.

Oprykningen fejrede Farum Boldklub ved at vinde bronze i den første sæson, hvorefter den tog navneforandring til FC Nordsjælland, som har spillet i Superligaen lige siden.

FREM har tidligere mødt FC Nordsjælland fire gange – vundet to og tabt to.

Det kan blive et spørgsmål om at holde hovedet koldt – Foto Preben Pathuel

Første opgør var en Superliga-kamp i Farum i efteråret 2003, hvor FREM vandt 3-1 takket være mål af brasilianske Jairo Antonio da Souza, danske Søren Krogh og kroatiske Mirko Selak. Indimellem reducerede Thomas Andreasen på straffe.

Men sæsonen endte med nedrykning for FREM, mens fremtiden så lysere ud for FCN.

FC Nordsjællands absolutte stjernestund kom i 2012, da holdet under ledelse af den nuværende danske landstræner, Kasper Hjulmand, ret overraskende vandt det danske mesterskab, som FCK havde siddet på i tre år i træk.

FCK havde et stort forspring i den sæson, men FCN kom fra baghjul og indhentede dem.

Med på mesterholdet var spillere som Nicolai Stokholm, Rawez Lawan, Andreas Bjelland, Tobias Mikkelsen, Andreas Laudrup, Patrick Mtiliga, Jores Okore, Enoch Kofi Adu, Mikkel Beckmann og målmanden Jesper Hansen.

Guldmedaljerne kastede også en kvalifikation til Champions League af sig, hvor FCN trak engelske Chelsea, italienske Juventus og ukrainske Shakhtar Donetsk.

Det var dog for skrap modstand, for FCN fik kun et enkelt point i Champions League-puljen (hjemme mod Juventus) og satte negativ rekord med 22 baglænsmål i de seks kampe. Den rekord er dog siden ’slået’ af hviderussiske BATE Borisov og polske Legia Warszawa, som begge indkasserede 24 mål i gruppespillet i Europas stærkeste klubturnering.

FC Nordsjælland har ikke vundet mesterskabet siden da, men de er dog en magtfaktor i dansk fodbold, og det hænger ikke mindst sammen med et stærkt talentarbejde.

Dirksen havde en uheldig rolle mod AB, men sjældent i to kampe i træk – Foto Preben Pathuel

Det skyldes FCNs danske akademi – men også Right to Dream Academy i Ghana.

Forretningsmodellen er lige så enkel på papiret, som den er svær at udføre i praksis. FCN spotter spillerne i en ung alder, udvikler dem og sælger dem til udenlandske klubber med stor fortjeneste.

Det betyder også, at FCN næsten altid har det hold i Superligaen med den yngste gennemsnitsalder. For der er jo ingen, der spiller hele deres karriere i klubben – eller bare i en længere årrække.

Det flotte talentarbejde giver også pote for det danske landshold. Iblandt de nuværende landsholdsspillere, der tidligere har spillet for FC Nordsjælland, kan nævnes Mikkel Damsgaard og Mathias Jensen (begge engelske Brentford) og Andreas Skov Olsen (belgiske Club Brugge).

Siden der blev indført slutspil i Superligaen i 2016, har det virket som om, at det var FCNs lod at snige sig med i mesterskabsspillet på yderste mandat. Sådan var det hvert år indtil sidste sæson, hvor holdet for første gang måtte i kvalifikationsspillet – og sluttede som nummer ni.

Med den fine start med fem sejre, en uafgjort og kun et enkelt nederlag kunne noget godt tyde på, at det skal være anderledes i denne sæson. Og noget kunne også tyde på, at FREM får hænder og fødder fulde, hvis FCN kommer i stærkeste opstilling.

Tilskuerne kan se FREM til lækre pølser – Foto Preben Pathuel

FREM havde en dårlig dag i holdets sidste kamp, hvor AB på hjemmebane vandt 6-0 – og nej, det var ikke fordi kampen blev spillet på ABs tennisanlæg 😉

Dermed er FREM havnet i bundzonen i 2. Division, men der er trods alt kun spillet fire kampe. Og i første omgang gælder det altså pokalen.

Her vandt jo FREM i første runde med 3-1 ude over Såby fra Sjællandsserien.

Oliver Møller-Jensen bragte FREM foran efter et lille kvarter. Rasmus Tangvig udlignede minuttet senere, men Søren Nørgaard sørgede for pauseføring på 2-1 til FREM, inden indskiftede Salieu Drammeh i anden halvleg kælent lagde bolden forbi en forsvarsspiller og målmanden til slutfacit.

FCN var oversiddere i første runde og træder således først ind i turneringen nu.

Pokalhistorisk ligner FREM og FCN hinanden på den måde, at begge klubber har vundet turneringen to gange.

Uanset resultatet bliver der nok en lille fest efter kampen, det plejer der – Foto Preben Pathuel

FREM vandt i 1956 turneringens blot anden pokalfinale med 1-0 over AB. I 1978 blev det til sejr over Esbjerg på straffesparkskonkurrence efter to omkampe.

FCN vandt finalen i 2010 med 2-0 over FC Midtjylland efter forlænget spilletid. Året efter stod de to klubber igen over for hinanden. Her vandt nordsjællænderne med 3-2 på et sejrsmål i dommerens tillægstid af Søren Christensen.

Som tidligere nævnt har FREM og FCN mødt hinanden fire gange. Den hidtil sidste gang var i pokal-sammenhæng.

Det var i 2008, og her vandt FCN med de knusende cifre 6-0.

Onsdag kl. 18 er det tid til revanche!

Klubsangen

“Vi er fra fodboldklubben FREM
Vi ta`r en masse sejre hjem
Vi kan skyde vi kan heade
Med et drøn i mål vi bolden kan sætte
Vi vil kæmpe vi vil slås
Så stol i trygt på os
F og, R og, E og, M
Er vor klub li’ fra drenge og til mænd


Adresse

Boldklubben FREM

Julius Andersens Vej 7
2450 København SV

 

kontakt informationer

BK FREM moderklub

CVR 56778519

Tlf. 36 17 13 17

 

Kontorets åbningstider:

Mandag kl. 12 – 17.30

Tirsdag kl. 11 – 17.30

Torsdag kl. 10 – 17.00


kontakt@bkfrem.dk

Ægte København – Sammen er vi stærkest

Anvendelse af data fra bkfrem.dk
kræver en skriftlig godkendelse.
Skriv til  kontakt@bkfrem.dk

Boldklubben FREM ApS

CVR 42027839

Tlf. 41 11 18 86

 

Telefontid:

Mandag kl. 10 – 14

Tirsdag kl. 10- 14

Torsdag kl. 10 – 14


adm@bkfrem.dk