Lørdag byder FREM til sæsonens første hjemmekamp i 3. Division, og det bliver til et vaskeægte københavneropgør mod Vanløse.

FREM lagde jo fra land i 3. Division med et nederlag på 2-4 ude mod Næsby. Dernæst blev det til et exit i første runde fra pokalturneringen efter nederlag på 0-1 hjemme mod Næstved fra den næstbedste række.

Kampens enlige mål blev sat ind efter tre minutters spil af Laurits Bust Sørensen, som FREM tidligere er stødt på, mens han var i Thisted.

FREM havde muligheder for at udligne i pokalkampen og dermed skaffe forlænget spilletid. Men bolden ville ikke i mål. Og derfor må holdet nu koncentrere sig om 3. Division.

Her venter altså Vanløse Idræts Forening, som er en klub, der er stiftet i 1921. Den har altså over 100 år på bagen.

Det var dog først i 1950’erne, at Vanløse rykkede op i divisionerne. Og storhedstiden var i halvfjerdserne.

Her rykkede Vanløse i 1973 op i 2. division (næstbedste række dengang), og året efter vandt de såmænd også 2. division. I 1975 stod der derfor 1. division på programmet for første gang i klubbens historie.

Undervejs var Vanløse ubesejrede i hele 42 turneringskampe på stribe.

Men der skete også noget andet i 1974.

Vanløse kom nemlig også i pokalfinalen det år, hvor de vandt en meget berømt kamp mod OB, som på dette tidspunkt også spillede i 2. division.

Det er til dato eneste gang, at begge hold i en dansk pokalfinale kom fra den næstbedste række.

Resultatet gør dog også, at finalen er værd at huske på. Vanløse vandt 5-2, og det var nøjagtig så underholdende, som cifrene antyder.

På det daværende Vanløse-hold var der et offensivt trekløver, der alle endte med at komme på landsholdet. Det var Jan Pettersson (centerforward) og fløjspillerne Bjarne Pettersson og Birger Mauritzen.

Rent statistisk er der en usædvanlighed ved brødreparret Pettersson. Det er det eneste brødrepar, hvor lillebror (Bjarne) kom på det danske landshold før storebror (Jan).

Af andre gode spillere på det daværende Vanløse-hold kan nævnes målmanden Jan Madsen (senere dansk mester med Hvidovre), forsvarsspilleren Erik Eriksen (senere dansk mester med KB) og den meget iøjnefaldende Jacob Rossander med fuldskæg, langt hår og pandebånd. Han blev senere også pokalvinder med FREM (i 1978 med sejr over Esbjerg i tredje kamp).

Vanløses ophold i den bedste danske række blev to-årigt.

Når man taler om klubbens bedste spiller, vil nogle sikkert pege på Finn Laudrup, som er det fædrene ophav til hele Laudrup-dynastiet. Han kom fra Vanløse til Wiener SC i Østrig, inden han vendte hjem.

Men en endnu flottere karriere fik en mand, der kom til Vanløse fra FB, efter at oprykningen til den bedste række var sikret.

Preben E. Larsen stod der på holdkortet. Men han blev siden kendt under navnet Preben Elkjær.

Han nåede kun at spille et halvt år for Vanløse i den bedste danske række. Så blev han solgt til (vest)tyske FC Köln, hvor han havde en vis succes. Men gennembruddet kom først i belgiske Lokeren, hvor Preben Elkjær bankede mål ind på stribe og fik tilnavnet ’Chefen fra Lokeren’.

Senere var han med til at sikre Hellas Verona klubbens første og til dato eneste italienske mesterskab, inden han sluttede af med et pa sæsoner i Vejle, hvor silken dog var slidt af.

Preben Elkjær blev en af dansk fodbolds bedste angribere nogensinde, og på landsholdet havde han en stor andel i succesen ved EM i 1984 (semifinale) og VM i 1986 (ottendedelsfinale). Faktisk er Preben Elkjær den eneste danske spiller, der har lavet hattrick til en VM-slutrunde. Det gjorde han i kampen i puljespillet mod Uruguay, som på daværende tidspunkt var sydamerikanske mestre. Danmark vandt 6-1.

Preben Elkjær havde en evne, som ingen dansk angriber siden da har haft på samme måde: Han kunne lave en chance ud af noget, der ingenting var. Han kunne modtage bolden med ryggen til målet, og nogle få sekunder senere lå den i nettet, efter at han havde sat forsvarsspiller(e) af med sine driblinger.

I dag er Preben Elkjær især kendt for at være medvært på Champions League-transmissionerne på TV3. Her bidrager han til programmets seværdighed med glimrende analyser – og en stor sjat humor.

Hans gamle klub, Vanløse, har aldrig siden været i den bedste række. Men på et tidspunkt var det faktisk ikke så langt fra.

I 1991 spillede dansk fodbold en såkaldt overgangssæson. Den varede kun et halvt år, fordi der fra efteråret 1991 skulle spilles efterår/forår, som vi kender det i dag.

I foråret 1991 sluttede Vanløse på en tredjeplads i den nye 1. division. Holdet endte et point efter Næstved, som rykkede direkte op i Superligaen. Der manglede også kun et point i forhold til B 1909, som endte i kvalifikation mod Silkeborg – en kamp, som fynboerne tabte.

Med på dette Vanløse-hold var et andet forholdsvis kendt brødrepar i form af forsvarsspilleren Jan Bjur (senere AB og nuværende holdleder i Vanløse) og fløjspilleren Ole Bjur (senere Brøndby). Sidstnævnte er i øvrigt far til fløjspilleren Peter Bjur fra AGF.

Vanløse har cyklet lidt op og ned i det danske divisionssystem og har også været nede at vende i Danmarksserien nogle gange. Men i 2018 lykkedes det at rykke op fra Danmarksserien, og siden da har det heddet 2. Division og 3. Division for klubben med de hvide trøjer og sorte bukser.

FREM har en ganske god statistik mod Vanløse.

De to klubber stødte første gang på hinanden i 1952 i KBUs pokalturnering (det var før, DBU lavede en landsdækkende pokalturnering). Her vandt FREM 1-0 på mål af englænderen George Lees.

Siden da har FREM mødt Vanløse 21 gange. De tværstribede har vundet i alt 10 gange, Vanløse har vundet fem gange, mens det altså syv gange er endt med pointdeling. Målscoren er 42-25 i FREMs favør.

Hidtil sidste opgør mod Vanløse var i Vanløse Idrætspark i grundspillet i 3. Division i april 2022.

Her vandt FREM en noget heldig sejr efter en kamp, hvor Vanløse havde domineret, men hvor FREM var mere effektive.

Oliver G. Andersen bragte FREM foran 20 minutter før tid efter at have rundet målmand Lasse Krogh i en én-mod-én situation. En Vanløse-forsvarer forsøgte på stregen at sparke bolden væk, men han var i så meget ubalance, at han ikke kunne forhindre scoringen.

Inde i overtiden lukkede Oliver Møller-Jensen kampen på et kontramål.

I modsætning til FREM er Vanløse kommet fra land med en sejr i årets 3. Division.

Det gik ud over oprykkerne fra Avarta, som måtte rejse den korte tur fra Vanløse til Espelunden i Rødovre med et nederlag på 0-3 i bagagen.

Bulletinerne lyder på, at Avarta egentlig spillede pænt med, men at Vanløse udnyttede, at de var vant til et højere tempo.

William Hendriksen bragte Vanløse foran efter tre minutters spil, og den tidligere FREM-spiller, Oliver Basse, fordoblede føringen små ti minutter senere.

I anden halvleg satte Oliver Lang trumf på.

Vanløse er også videre i pokalturneringen efter sejr tirsdag ude over Allerød fra Danmarksserien på 2-0.

Simon Pedersen bragte Vanløse foran i anden halvleg, mens det andet mål var et selvmål af Mathias Virkelyst.

Der er altså ikke scoret mod Vanløse endnu i denne sæson. Men det må vi jo se, om FREM kan lave om på, når det lørdag går løs på Valby Stadion kl. 14.00 under ledelse af dommer Søren Knudsen.

Vi ønsker god kamp til ALLE!

Tekst Niels O. Hansen
Foto Claus M. Hansen

Klubsangen

“Vi er fra fodboldklubben FREM
Vi ta`r en masse sejre hjem
Vi kan skyde vi kan heade
Med et drøn i mål vi bolden kan sætte
Vi vil kæmpe vi vil slås
Så stol i trygt på os
F og, R og, E og, M
Er vor klub li’ fra drenge og til mænd


Adresse

Boldklubben FREM

Julius Andersens Vej 7
2450 København SV

 

kontakt informationer

BK FREM moderklub

CVR 56778519

Tlf. 36 17 13 17

 

Kontorets åbningstider:

Mandag kl. 12 – 17.30

Tirsdag kl. 11 – 17.30

Torsdag kl. 10 – 17.00


kontakt@bkfrem.dk

Ægte København – Sammen er vi stærkest

Anvendelse af data fra bkfrem.dk
kræver en skriftlig godkendelse.
Skriv til  kontakt@bkfrem.dk

Boldklubben FREM ApS

CVR 42027839

Tlf. 41 11 18 86

 

Telefontid:

Mandag kl. 10 – 14

Tirsdag kl. 10- 14

Torsdag kl. 10 – 14


adm@bkfrem.dk