Fodbolden ruller igen. Superligaen og 1. division er begyndt, og i den kommende weekend begynder sæsonen også for alvor for FREM.

Som vi alle ved, sluttede sidste sæson uheldigvis med nedrykning. Så i denne sæson står der altså 3. Division på programmet.

Der er siden sidste kamp i 2. Division mod Brabrand (1-1) sket en del udskiftninger på holdet. Mange spillere har forladt klubben, men der er også kommet mange spændende spillere til.

Der venter FREM en sæson med en del lange rejser, for kun fire af modstanderne kommer fra Sjælland. De syv andre er altså fra enten Jylland eller Fyn.

Det er netop en af de fynske klubber, som FREM møder i første kamp, når det går løs mod Næsby på udebane.

Geografisk ligger Næsby fem kilometer nordvest for Odense Centrum. Hjemmebanen hedder ALPI Arena, og dens navn har intet at gøre med Stadio delle Alpi, som var navnet på det fælles stadion i Torino, som Torino FC og Juventus delte i mange år.

ALPI er i forbindelse med Næsby et transport- og logistik-firma. Og hvis vi skal være nøjeregnende, så ligger ALPI Arena faktisk ikke i Næsby – men i nabobyen Kirkendrup. Men pyt nu med det.

Næsby Boldklub er stiftet i 1938, men det var først i 1983, at klubben rykkede op i den daværende 3. division (tredjebedste række). I 1984 blev det dog til nedrykning med det samme.

Faktisk var alle de første tre forsøg som divisionsklub et-årige. Men siden 2004 har Næsby med en enkelt undtagelse (2018-19) været divisionsklub.

I langt de fleste af årene som divisionsklub har Næsby spillet i den tredjebedste række. Tættest på at rykke op i den næstbedste række var Næsby i 2012, hvor de blev nummer to i den daværende 2.division Vest.

Kun nummer 1 rykkede op. Og nummer 1 blev fusionsklubben FC Fyn, hvor de to tidligere storklubber, B 1909 og B 1913, havde slået pjalterne sammen med Dalum IF i et forsøg på at bryde OB-dominansen i Odense og på Fyn.

Det samarbejde endte med konkurs i 2013.

Næsby har strakt våben i forhold til OB på den måde, at Næsby er en af OBs samarbejdsklubber. Men da Dalum IF jo i sidste sæson rykkede ned i Danmarksserien som en klar nummer sjok i 3. Division, er Næsby omvendt nu den næsthøjest rangerede klub i Odense Kommune efter OB.

Den næsthøjest rangerede klub på hele Fyn er dog Middelfart, der igen er rykket op i 2. Division.

Næsby har igennem årene udviklet en del dygtige spillere.

Af nuværende spillere kan i flæng nævnes: 1) OB-målmanden Hans Christian Bernat. 2) den tidligere Brøndby-målmand Mads Hermansen, der nu skal tage kampen op med Daniel Iversen i Leicester City, 3) backen Alexander Bah, der via HB Køge, Sønderjyske og tjekkiske Sparta Prag nu er endt i den portugisiske storklub, Benfica, og 4) forsvarsspilleren Jacob Rasmussen, som nu er endt i Brøndby efter bl.a. at have rundet Schalke 04 i Tyskland, Empoli i Italien og Feyenoord og Vitesse i Holland.

Nogle vil dog nok mene, at den bedste spiller med fortid i Næsby er en helt femte – nemlig Morten Donnerup, som huserede i den bedste danske fodboldrække i firserne og begyndelsen af halvfemserne.

Efter tiden i Næsby vandt han mesterskab og pokal med både OB og AGF, han fik ti landskampe og scorede et enkelt mål i rødt og hvidt. Undervejs fik han også et udlandseventyr i spanske Racing Santander.

Morten Donnerup blev i 1983 desuden kåret til årets pokalfighter, da OB slog B 1901 fra Nykøbing Falster i pokalfinalen (3-0 – og Morten Donnerup scorede det ene af målene). Fight var dog normalt ikke et varemærke for denne teknisk dygtige og finurlige midtbanespiller. ’Kampens bedste spiller’ ville nok have været en mere retvisende titel.

Her 40 år senere er det nuværende Næsby-hold gået i gang med den tredje sæson på stribe i landets fjerdebedste række.

I sidste sæson sluttede Næsby som nummer seks i 3. Divisions grundspil efter 10 sejre, seks uafgjorte og seks nederlag.

Det bedste ved den placering var nok, at holdet så var sikret mod nedrykning. Men selvom Middelfart var stukket helt af på førstepladsen, så var andenpladsen sådan set inden for rækkevidde inden opryknings-slutspillet. Der var seks point op til FA 2000 fra Frederiksberg efter grundspillet.

Selve slutspillet gav dog kun en enkelt sejr, fire uafgjorte og fem nederlag, og dermed sluttede Næsby også som nummer seks i rækken samlet set.

FREM har en rimelig god statistik mod Næsby.

De to klubber har mødt hinanden 11 gange. FREM har vundet fem gange, Næsby har vundet to gange, mens fire kampe er endt remis. Målscoren er 23-12 i FREMs favør.

De to klubber ramlede første gang sammen i en pokalkamp i 2011, hvor Næsby vandt 2-0 på mål af Edo Saradjcic og Palle Weber.

Siden har de to hold altså spillet ti kampe – heraf de fire i 2021/22.

FREM vandt i den sæson den første kamp på Fyn med 2-0 takket være to mål af Isak Tånnander.

I returkampen i Valby blev det 2-2 i en kamp, hvor Næsby scorede tidligt i begge halvlege. FREM svarede dog hurtigt igen i første halvleg med et hovedstødsmål af Lucas Balck.

I anden halvleg måtte FREM vente til 12 minutter før tid, førend Frederik V. Kristensen fra kanten af feltet curlede bolden i mål til slutresultatet.

Næsby havde på det tidspunkt gang i en god slutspurt i grundspillet, som sikrede dem en plads i opryknings-slutspillet sammen med FREM.

Dermed skulle de to hold mødes igen i Valby, og nok en gang kom Næsby foran – denne gang på et uheldigt selvmål af FREMs Rasmus Grønne Jensen.

Men i anden halvleg løb FREM fra fynboerne og vandt 4-1 takket være mål af Lucas Lodberg, Lucas Balck og to stykker af Oliver G. Andersen.

I returkampen i det nordlige Odense fik de blåklædte sat en stopper for en ellers flot FREM-stime med otte sejre på stribe.

Selvom Oliver Møller-Jensen bragte FREM foran i første halvleg, lykkedes det for Næsby med mål fra Mikkel Stangerup og Elias Lamnaouar at tage sejren.

I sidste ende fik nederlaget dog ikke den store praktiske betydning, for FREM endte alligevel med at rykke op i 2. Division fra en andenplads.

Men ikke desto mindre: FREM har altså revanche til gode. Og det kan du få at se, om det lykkes at få, når Faruk Iriskic puster i fløjten første gang på ALPI Arena lørdag kl. 14.00.

tekst: Niels O. Hansen