Efter to ture til Jylland skal FREM spille på hjemmebane, og det bliver til et vaskeægte københavneropgør mod B.93, der i skrivende stund fører 2. Division. Men det skal jo ikke forhindre FREM i at give dem kamp til stregen – og gerne lidt mere.

B.93 er stiftet i maj 1893 oven på resterne af Melchiorianernes Boldklub og Østerbros Boldklub. Begge klubber var afgået ved døden mindre end et år tidligere.

Klubbens oprindelige navn var faktisk Cricketklubben af 1893, og som navnet antyder, var B.93 i første omgang en cricketklub – ligesom FREM jo i øvrigt også var, da klubben blev stiftet syv år tidligere.

Der var dog et stort pres for også at spille fodbold i den nye klub. Og i 1896 spillede B.93 sin første fodboldkamp, som de tabte 0-2 til KB.

Cricket er ikke længere på programmet i B.93. Det er tennis derimod. Klubben lavede en tennisafdeling i 1901, og B.93 er den dag i dag en af de store klubber i dansk tennis.

Emil Schou Jørgensen spillede igen stærkt i forsvaret og scorede oven i købet i kampen mod Kolding – Arkivfoto Preben Pathuel

I fodbold ligner B.93 og FREM hinanden på den måde, at begge har haft det svært efter indførelsen af betalt fodbold i 1978. Dengang lå de to klubber i den bedste danske række, men nu er de altså begge efter en del op- og nedture endt i den tredjebedste division.

Til gengæld har både FREM og B.93 en meget flot fortid.

FREM har vundet mesterskabet seks gange – senest i 1944. B.93 har vundet DM-guld hele ni gange, og deres seneste mesterskab erobrede de i 1946.

Men her stopper ligheden også for en stund.

For mens FREM siden da har vundet sølv og bronze adskillige gange, så er guldmedaljerne fra 1946 det hidtil sidste sæt medaljer, B.93 har vundet!

Men med så mange mesterskaber siger det sig selv, at B.93 også har haft en del landsholdsspillere. Hele 46 spillere har i tidens løb repræsenteret B.93 på det danske landshold.

På den baggrund er det svært at udpege klubbens største navn. Men flere peger på innerwingen Michael Rohde, backen Fritz Tarp og målmanden Svend Jensen. De havde alle en lang og aktiv karriere for både klub og landshold i mellemkrigstiden. Af samme årsag er der nok ikke ret mange af dem, der læser disse linjer, som har set dem spille.

Får René Henriksen gang i FREMs angrebsspil – Arkivfoto Preben Pathuel

Den hidtil sidste landsholdsspiller, der repræsenterede B.93 på landsholdet, var angriberen Jens Kolding.

Han blev indskiftet til sin sjette og sidste landskamp i 1981 mod Rumænien i stedet for John Eriksen, som desværre ikke længere er iblandt os.

Jens Kolding havde tidligere spillet i hollandske Roda, men han var på dette tidspunkt vendt tilbage til B.93. Senere skiftede han til Brøndby, som han blev dansk mester med i 1985 (klubbens første mesterskab).

Jens Kolding har scoret over 1.000 mål for B.93 i ungdomsfodbold, seniorfodbold og veteranrækkerne. Og tallet bliver kun større, for han spiller stadig.

I nyere tid har B.93 især markeret sig som talentklub.

Iblandt de kendte spillere, som har fået deres fodboldopdragelse i klubben kan nævnes brødrene Niclas og Daniel Jensen, Dennis Rommedahl, Per Krøldrup – der alle er stoppet – samt Bashkim Kadrii (nu OB), Youssef Toutouh (nu Nykøbing FC), Jores Okore (nu Changchun Yatai i Kina) og Mathias ’Zanka’ Jørgensen (nu Brentford i England).

B.93 plejer at slå lidt på, at de som den eneste af de fem historisk store københavnerklubber blev på Fælleden.

KB flyttede jo til Frederiksberg, FREM flyttede først til Enghave og siden til Valby, B 1903 flyttede til Gentofte, og til sidst flyttede AB til Bagsværd.

Sådan er det. Eller skulle man sige: Sådan var det.

For med ombygningen af Parken blev der dårligere pladsforhold til B.93, som derfor fik et anlæg ved Svanemølleværket og landets måske flotteste klubhus, som er det gamle Øresundshospital. Det går under navnet ’Slottet’, og det er ganske passende.

På Svanemølleanlægget afvikler klubbens hold deres kampe – dog minus divisionsholdet, der stadig spiller på Østerbro Stadion.

Arkivfoto Preben Pathuel

Klubben fik i 2021 en saltvandsindsprøjtning, hvor Mathias ’Zanka’ Jørgensen, den tidligere landsholdsmålmand Anders Lindegaard, skuespilleren Pilou Asbæk m.fl. skød penge i klubben.

Landstræner Kasper Hjulmand – der i parentes bemærket også har en fortid som spiller i B.93 – har en gang sagt, at 80 procent af al topfodbold afgøres af økonomi. Og på den baggrund er det måske ikke så overraskende, at B.93 netop nu fører 2. Division.

Holdet har vundet syv kampe, spillet en kamp uafgjort (1-1 mod Skive) og kun tabt en enkelt (1-3 mod AB).

Senest blev det til 4-0 på hjemmebane mod Brabrand, hvor den tidligere AaB- og FCK-spiller Nicolaj Thomsen åbnede scoringen med to mål i første halvleg.

I anden halvleg lagde han op til Simon Wævers mål til 3-0, inden den tidligere Avarta-angriber, Oliver Carrara, satte trumf på fem minutter før tid.

FREM spillede senest en god kamp i Kolding, hvor holdet var foran 2-0 – men endte med at måtte nøjes med 2-2.

FREM vandt første halvleg på et frisparksmål af Yocine Derrar, hvis forsøg ramte toppen af en af Kolding-spillerne i muren på vej ind i netmaskerne.

I anden halvleg gjorde Emil Schou Jørgensen det til 2-0 med et hovedstødsmål. Men Sebastian Denius reducerede på et straffespark, som FREM-tilhængerne ikke var enige i, skulle have været dømt. Og små ti minutter før tid udlignede Yao Dieudonne på hovedstød.

Det var femte gang, FREM spillede uafgjort i denne sæson. Og dermed har holdet spillet flest uafgjorte kampe af alle holdene i 2. Division.

Arkivfoto – Claus M. Hansen

Til gengæld kan man sige, at FREM nu har afviklet fire ud af de seks udebanekampe i Jylland. 10 ud af de sidste 12 kampe i grundspillet skal holdet altså spille på Sjælland. Det kan der blive en lille fordel ved.

I første omgang gælder det så en hjemmekamp mod B.93 – et opgør, som vittige hoveder har døbt ’El Clásico’ med den begrundelse, at B.93 jo spiller i hvidt ligesom Real Madrid, mens FREM spiller i rødt og blåt ligesom FC Barcelona.

Sandt er det, at kampen er en klassiker. B.93 og FREM er faktisk de to klubber, som har mødt hinanden allerflest gange i det danske divisionssystem.

Sidste indbyrdes kampe var i 2020-21 (overgangssæsonen). Her vandt FREM med 1-0 på Østerbro Stadion på et glimrende hovedstødsmål af Emil Schou Jørgensen.

I returkampen vandt B.93 med de tilsvarende cifre, da Christian Bramsborg var uheldig at score selvmål.

Lørdagens kamp er nummer 208 imellem de to klubber.

B.93 har vundet 98 gange, 34 kampe er endt uafgjort, mens FREM har vundet 75 gange.

Det antal ser vi gerne hævet til 76 efter lørdagens kamp!

Klubsangen

“Vi er fra fodboldklubben FREM
Vi ta`r en masse sejre hjem
Vi kan skyde, vi kan heade
Med et drøn i mål vi bolden ka’ sætte
Vi vil kæmpe, vi vil slås
Så stol i trygt på os
F og, R og, E og, M
Er vor klub li’ fra drenge og til mænd

 

 

 

Adresse

Boldklubben FREM

Julius Andersens Vej 7
2450 København SV

 

kontakt informationer

BK FREM moderklub

CVR 56778519

Tlf. 36 17 13 17

 

Kontorets åbningstider:

Mandag kl. 12 – 17.30

Tirsdag kl. 11 – 17.30

Torsdag kl. 10 – 17.00


kontakt@bkfrem.dk

Ægte København – Sammen er vi stærkest

Anvendelse af data fra bkfrem.dk
kræver en skriftlig godkendelse.
Skriv til  kontakt@bkfrem.dk

Boldklubben FREM ApS

CVR 42027839

Tlf. 41 11 18 86

 

Telefontid:

Mandag kl. 10 – 14

Tirsdag kl. 10- 14

Torsdag kl. 10 – 14


adm@bkfrem.dk