Optakt FREM – Esbjerg 

Så er vi nået til den divisionskamp, som de fleste FREM-fans i år har glædet sig mest til: Hjemmekampen mod Esbjerg. 

Esbjerg forenede Boldklubber blev dannet i 1924 som en fusion af Esbjerg Amatørklub af 1911 og Boldklubben af 1888. 

Klubbens storhedstid må så afgjort siges at være i 1960’erne. 

Her havde Esbjerg på det nærmeste eneret på guldet, for vestjyderne strøg til tops og vandt DM tre år i træk (1961, 1962 og 1963) – og igen i 1965. 

Dengang bestod landsholdet udelukkende af hjemlige spillere, og på daværende tidspunkt var det ikke usædvanligt, at fire, fem eller seks af spillerne kom fra Esbjerg. 

Bureret blev holdt “rent” mod Brabrand – Kan FREM gøre det igen – Foto Claus M. Hansen

I alt har 36 spillere repræsenteret Esbjerg på det danske landshold, så det er svært at vælge den bedste. Men mange peger på Jens Peder Hansen (de to første navne normalt udtalt Jens Petter). 

Jens Peder Hansen var teknisk rigtig dygtig, en fortrinlig dribler, der ovenikøbet havde et godt overblik, et knaldhårdt skud og et ganske habilt hovedspil. 

Han kunne godt spille centerforward, men han foretrak at spille venstre wing – på trods af at han var udpræget højrebenet!  

I virkeligheden kunne han spille alle offensive pladser. 

Jens Peder Hansen debuterede for Esbjerg som 16-årig i 1943. Den sidste kamp i blåt og hvidt spillede han 23 år senere – i 1966. 

Han var derfor en nøglespiller, da klubben rykkede op i 1. division i 1949, og han var også rigtig vigtig, da Esbjerg erobrede det første mesterskab i 1961. 

Ved de tre efterfølgende mesterskaber spillede Jens Peder Hansen retfærdigvis en mindre fremtrædende rolle. Her var han skadet en del af tiden 

Emil Schou spillede en stor kamp mod Brabrand – det må han gerne gøre igen søndag – Foto Claus M. Hansen

På landsholdet blev det til 38 kampe og 18 mål. Bedst gik det for ham ved OL i Helsinki i 1952, hvor Danmark nåede kvartfinalen (tabte 3-5 til Jugoslavien). 

Jens Peder Hansen døde i 1996 som 69-årig. 

Esbjerg fB har vundet DM-titlen en femte – og foreløbig – sidste gang. 

Det var i 1979, hvor nøglespillerne var målmanden og Esbjergs kamprekordholder, Ole Kjær, backen Ole Madsen (ikke at forveksle med angriberen fra HIK af samme navn!) og midtbanespillerne Jens Jørn Bertelsen og John Lauridsen, der begge senere kom til udlandet og var med på landsholdet i firserne under Sepp Piontek. 

Oppe foran havde Esbjergs seneste guldhold et par ganske glimrende angribere i form af Flemming Iversen og Kristian Østergaard. 

Siden 1979 er det gået en hel del op og ned for klubben, men det er dog værd at notere sig, at Esbjerg også i nyere tid har gjort sig gældende. 

Hocine Derrar har fået en fin start i FREM – Foto Claus M. Hansen

I 2004 blev det til bronze med spillere som Tommy Bechmann, Anders Møller Christensen, Jan Kristiansen, Hans Henrik Andreasen, Jakob Poulsen, svenske Fredrik Berglund og den nuværende FCK-træner, Jess Thorup, på holdet. 

Ni år senere – i 2013 – vandt Esbjerg for tredje og foreløbig sidste gang pokalturneringen med en finalesejr på 1-0 over Randers FC. 

Lejesvenden fra FCK, Youssef Toutouh, scorede kampens eneste mål, og norske Magnus Lekven blev finalens pokalfighter. 

Andre profiler på det hold var også bl.a. Hans Henrik Andreasen – der var vendt tilbage fra OB – samt tvillingerne Jakob og Peter Ankersen (nu Randers FC og FCK), Kian Hansen (nu FCN), Jonas Knudsen (nu Ipswich), den finske målmand, Lukas Hradecky (nu Bayer Leverkusen) samt Martin Braithwaite (nu Espanyol) 

Endelig blev det så sent som i 2019 igen til et sæt bronzemedaljer. 

På det hold var der spillere som rumæneren Adrian Petre (nu Levadiakos), ukraineren Yuriy Yakovenko (nu Ham-Kam), Jacob ’Lungi’ Sørensen (nu Norwich), FCK-lejesvenden Carlo Holse (nu Rosenborg), målmanden Jeppe Højbjerg (nu klubløs), jamaicaneren Rodolph Austin (nu Portmore United i hjemlandet) samt den tidligere vice-verdensmester, hollænderen Rafael van der Vaart, der sluttede karrieren i Esbjerg. 

Oliver Andersen ser ud til snart at være “fit for fight” – Foto Claus m. Hansen

Det er altså kun tre år siden, Esbjerg senest vandt bronze, og derfor var det også en bét af de store, at klubben allerede sæsonen efter rykkede ud af Superligaen – og i sommer ud af 1. division. 

Fem sejre, fem uafgjorte og 12 nederlag i sidste sæson gav blot en tiendeplads i grundspillet og en tur i nedrykningsspillet, hvor det gik helt galt. 

Fire uafgjorte, fem nederlag og kun en enkelt sejr betød, at Fremad Amager kunne overhale vestjyderne og sende dem i 2. Division. 

Der var dem, der på forhånd mente, at Esbjerg ville rykke op med det samme. Det kan også sagtens være, det ender sådan. Men det bliver ikke så ligetil for den vestjyske klub, der i øvrigt har amerikanske ejere. 

De seks første kampe i 2. Division har givet fire sejre, en uafgjort og et nederlag. Det rækker lige nu til en tredjeplads i rækken på grund af en lidt dårligere målforskel end Aarhus Fremad. B 93 fører rækken. 

Det enlige nederlag var mod Kolding (0-2), som også sendte Esbjerg ud af DBU Pokalen med de samme cifre. 

I Esbjergs seneste kamp blev det dog til en klar sejr på hjemmebane mod HIK på 4-0. 

Mathias Jørgensen scorede de to første mål, hvorefter han lagde op til den tredje scoring, som Nicklas Strunck sendte i kassen. 

Endelig scorede Emil Holten kampens sidste mål, og da manglede der at blive spillet ti minutter – af første halvleg! 

Chancerne var der mod Brabrand, men målene manglede – Foto Claus M. Hansen

FREM kan altså meget vel for sin sag for mod træner Lars Vinds tropper. 

I sidste runde spillede FREM 0-0 ude mod Brabrand.  

Det var anden gang i denne sæson, at FREM spillede til nul. Første gang var i hjemmekampen mod Jammerbugt (2-0), der jo siden er gået konkurs og dermed ikke længere er med i turneringen. 

Til gengæld kan man sige, at det kniber lidt med målscoringen. Det er blot blevet til fem af slagsen i de første seks kampe. Kun Thisted har scoret færre (4) af rækkens øvrige ti klubber. 

Men målscoring er der blevet arbejdet med til træning. Og derfor kan man sagtens håbe, at der venter Esbjerg en svær kamp, når det går løs mod FREM på Valby Stadion.  

Det gør det søndag kl. 13.00, og DU skal naturligvis med. 

MEEEN har du ikke mulighed for at se kampen på stadion, så kan du i stedet følge kampen på LIVE STREAM. 

Klubsangen

“Vi er fra fodboldklubben FREM
Vi ta`r en masse sejre hjem
Vi kan skyde, vi kan heade
Med et drøn i mål vi bolden ka’ sætte
Vi vil kæmpe, vi vil slås
Så stol i trygt på os
F og, R og, E og, M
Er vor klub li’ fra drenge og til mænd

 

 

 

Adresse

Boldklubben FREM

Julius Andersens Vej 7
2450 København SV

 

kontakt informationer

BK FREM moderklub

CVR 56778519

Tlf. 36 17 13 17

 

Kontorets åbningstider:

Mandag kl. 12 – 17.30

Tirsdag kl. 11 – 17.30

Torsdag kl. 10 – 17.00


kontakt@bkfrem.dk

Ægte København – Sammen er vi stærkest

Anvendelse af data fra bkfrem.dk
kræver en skriftlig godkendelse.
Skriv til  kontakt@bkfrem.dk

Boldklubben FREM ApS

CVR 42027839

Tlf. 41 11 18 86

 

Telefontid:

Mandag kl. 10 – 14

Tirsdag kl. 10- 14

Torsdag kl. 10 – 14


adm@bkfrem.dk