Fredag kl. 19.00 går det løs igen for FREM, når modstanderen er AB på udebane.

AB er en af landets ældste klubber, for den er stiftet i 1889 – altså tre år senere end FREM.

Akademisk Boldklub er en sammenslutning af Fredericia Studenternes Kricketklub og Polyteknisk Boldklub. I de første år var det et krav, at man skulle læse eller have eksamen fra et universitet eller Polyteknisk Læreanstalt for at være medlem af klubben Men der kunne dog gives dispensation.

Det krav er naturligvis for længst afskaffet.

Siden 1889 har AB spillet i grønne trøjer og hvide bukser – ligesom den ene af moderklubberne, Fredericia Studenternes Kricketklub.

Til at begynde med var cricket og fodbold på programmet – ligesom tilfældet jo er i FREM.

Senere kom tennis til, og AB er den dag i dag en af landets førende klubber i både cricket og tennis.

Den fjerde idrætsgren i AB er håndbold, men håndbolden kom først til, da AB i 1965 flyttede fra Nørre Allé i København til Skovdiget i Bagsværd, hvor fodboldafdelingen også afvikler langt de fleste af sine kampe. Afstanden fra Skovdiget til Gladsaxe Stadion – hvor divisionsholdet spiller – er omkring ti kilometer.

Formentlig en svær kamp i Gladsaxe – Foto Claus M. Hansen

På Skovdiget ligger også AB Hallen, og det er her, håndboldafdelingen huserer.

Dens stjernestund var så afgjort, da det i 1978/79-sæsonen på sensationel vis lykkedes for klubbens bedste herrehold fra den næstbedste række at komme i pokalfinalen – og vandt! I finalen slog de en af datidens helt store klubber, Fredericia KFUM.

Men det er jo fodbold, FREM skal spille med AB.

Her har AB også en meget flot fortid med hele ni danske mesterskaber. Det første vandt klubben i 1918-19, mens det hidtil sidste kom i hus i 1967 – altså efter, at klubben var flyttet til Bagsværd.

De første otte mesterskaber vandt AB således som KBU-klub, mens det niende sæt guldmedaljer var som SBU-klub.

Det kan tilføjes, at AB er en ud af kun to klubber, der har været divisionsklub i samtlige sæsoner, siden DBU indførte divisionssystemet i 1927. Den anden er AGF.

Med så mange mesterskaber siger det sig selv, at AB også har haft mange store spillere.

I alt har 64 spillere trukket den røde landsholdstrøje over hovedet, mens de har spillet for AB.

Alligevel er der ikke megen tvivl om, at Knud Lundberg er det største navn, AB har haft.

Han var venstre innerwing – i dag ville man nok sige offensiv midtbanespiller – og han havde en aktie i fem af ABs danske mesterskaber. På landsholdet spillede Knud Lundberg 39 kampe, og største resultat her var bronzemedaljerne ved OL i 1948.

FREM skal nok ikke brænde så store chancer som Lucas Balck gjorde i sommers – Foto Claus M. Hansen

Men Knud Lundberg var et boldmæssigt unikum, for han kom også på landsholdet i håndbold. Her spillede  han for HG (Handelsstandens Gymnastikforening), for den idrætsgren var jo endnu ikke på programmet i AB. Men da den kom det, spillede Knud Lundberg faktisk også på ABs bedste hold i håndbold, selvom han var kommet et godt stykke op i fyrrerne aldersmæssigt.

Endelig nåede Knud Lundberg at komme på landsholdet i basketball, og han er således den eneste danske fodboldlandsholdsspiller, der har været på landsholdet i tre idrætsgrene.

En gruppe HG’ere mente ikke, at det dersens ’kurvebold’ kunne være særligt svært, så de tog afsted til EM i basketball som det danske landshold. Men her forregnede de sig nu, for mens Danmark er – og næsten altid har været – en verdensmagt i håndbold, så er det mildt sagt ikke tilfældet i basketball.

Det eneste, de to spil har til fælles, er faktisk, at bolden spilles med hænderne. Den teknik, spillerne skal benytte, er væsensforskellig.

I nyere tid må det største AB-navn nok siges at være René Henriksen – ikke at forveksle med ham, der er træner for FREM i dag 😊

AB-René debuterede på landsholdet som 28-årig i 1998, men han nåede at spille 66 landskampe, og han var anfører for det hold, som i 2004 nåede kvartfinalen ved EM (tabte 0-3 til Tjekkiet).

Isak må gerne gentage bedriften fra i lørdags. – Foto Preben Pathuel

René Henriksen spillede libero, og han markerede sig som en af de bedste forsvarsspillere i Superligaens historie – og så afgjort den mest elegante.

Han nåede at vinde bronzemedaljer med AB og en pokalfinale i 1999, inden han blev solgt til græske Panathinaikos, hvor han senere blev genforenet med en anden AB-spiller, Jan Michaelsen.

AB havde efter en lang ørkenvandring et stærkt hold i slutningen af halvfemserne og starten af nullerne. Men i 2004 rykkede AB ud af Superligaen – i øvrigt sammen med FREM. Og siden har ingen af klubberne spillet i den bedste række.

I 2021/22 sluttede AB som nummer fem i grundspillet i 2. Division efter seks sejre, ti uafgjorte og seks nederlag.

Det betød kvalifikation til oprykningsspillet, hvor det dog fra start stod klart, at chancen for at rykke op var meget teoretisk.

Det blev til tre sejre, en uafgjort og seks nederlag i slutspillet – og en samlet femteplads.

I denne sæson har AB fået en lidt skidt start på sæsonen med en uafgjort og to nederlag.

Senest blev det 2-3 på udebane mod Esbjergs oprykningsfavoritter, der var foran 3-0, inden Frederik Ellegaard og Mican Atici reducerede til sidst.

Dermed har AB foreløbig kun et enkelt point, mens FREM har fire efter sejren på 2-0 over Jammerbugt i sidste uge.

Efter en målløs første halvleg bragte Isak Tånnander FREM foran efter en spilsituation, hvor FREM kunne drage fordel af, at dommeren undlod at fløjte for frispark. FREM spillede nordjyderne tynde fra venstre mod højre, og til sidst kunne Isak Tånnander løfte bolden over keeperen og i mål.

Sidst i kampen tog Casper Lykke chancen udefra og scorede på et langskud.

Casper Lykke Sluttede stærkt af mod Jammerbugt – Foto Preben Pathuel

AB og FREM tørnede senest sammen i opryknings-slutspillet for 2. division i juni 2020 i et opgør, der ikke havde den store betydning, fordi ingen af holdene kunne nå at rykke op.

Det blev en lidt særpræget kamp.

Jonas Nørremark og Lucas Balck bragte FREM på 2-0 i første halvleg, og i anden halvleg troede Daniel Anusic, at han havde øget til 3-0 på langskud. Men dommeren underkendte målet, fordi en FREM-spiller i offside-position havde blokeret udsynet for ABs målmand, Jonathan Fischer. Og dermed havde FREM-spilleren efter dommerens mening draget fordel af at befinde sig i offside-positionen.

Efterfølgende gik det hverken værre eller bedre, end at Sylvester Seeger-Hansen scorede to mål – heraf det første på straffe.

Så FREM gik fra “3-0” til 2-2 på ti minutter!

Samlet set var det 29. gang, de to klubber spillede uafgjort.

Ud af de i alt 203 kampe imellem klubberne har FREM vundet de 83, mens AB altså har 91 sejre.

Jammerbugt sejren må have givet selvtillid – Foto Preben Pathuel

FREM har til gengæld et lille plus på målscoren, der hedder 438-435 i de tværstribedes favør.

Den ser vi gerne udbygget fredag kl. 19 på Gladsaxe Stadion!

Klubsangen

“Vi er fra fodboldklubben FREM
Vi ta`r en masse sejre hjem
Vi kan skyde, vi kan heade
Med et drøn i mål vi bolden ka’ sætte
Vi vil kæmpe, vi vil slås
Så stol i trygt på os
F og, R og, E og, M
Er vor klub li’ fra drenge og til mænd”

Adresse

Boldklubben FREM

Julius Andersens Vej 7
2450 København SV

 

kontakt informationer

BK FREM moderklub

CVR 56778519

Tlf. 36 17 13 17

 

Kontorets åbningstider:

Mandag kl. 12 – 17.30

Tirsdag kl. 11 – 17.30

Torsdag kl. 10 – 17.00


kontakt@bkfrem.dk

Ægte København – Sammen er vi stærkest

Anvendelse af data fra bkfrem.dk
kræver en skriftlig godkendelse.
Skriv til  kontakt@bkfrem.dk

Boldklubben FREM ApS

CVR 42027839

Tlf. 41 11 18 86

 

Telefontid:

Mandag kl. 10 – 14

Tirsdag kl. 10- 14

Torsdag kl. 10 – 14


adm@bkfrem.dk